Facebooktwitterrssyoutube
A
A

Ústřední knihovna Univerzity Karlovy

Transformace pro VŠ na UK

Od začátku roku 2022 je Ústřední knihovna zapojena do projektu Transformace pro VŠ na UK, NPO_UK_MSMT-16602/2022, specifického cíle A2.

Tento cíl je zaměřen na zajištění metodické podpory související s digitálními formami výuky, ať už v rámci distančního vzdělávání nebo přímé výuky. Pro tyto účely jsou napříč univerzitou připravovány metodické materiály a vzdělávací aktivity pro akademické pracovníky i studenty. Jak metodické materiály, tak vzdělávací aktivity podporují především posílení kompetencí pro integraci online nástrojů do výuky v prezenčním i kombinovaném studiu a k odstranění bariér ve výuce.

Na Ústřední knihovně bude v rámci tohoto projektu vydána sada digitálních učebních pomůcek e-knih Karolinum, které budou pro studenty přístupné v univerzitních databázích elektronických knih. Spolupracujeme také s 1. lékařskou fakultou na rozvoji Wikiskript, informačním zdroji pro výuku lékařských a zdravotnických studijních programů.

Oddělení elektronických zdrojů a Centrum pro podporu e-learningu pracuje na tvorbě dvou příruček, jejichž digitální vydání je naplánováno na konec roku 2023. Jedna bude představovat elektronické zdroje na Univerzitě Karlově, druhá práci s e-learningovými systémy. Bude se jednat o průvodce základními informacemi a zároveň pomůcku pro konzultace.

V rámci projektu Transformace pro VŠ na UK připravujeme také školení související s podporou nástrojů e-learningu, které jsou nezbytné pro blended learning, kdy tradiční prezenční výuku (přednáška nebo seminář v posluchárně) doplňují elektronické nástroje.

Projekt Transformace VŠ na UK (reg. č. NPO_UK_MSMT-16602/2022) probíhá v rámci Národního plánu obnovy a je podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy.

Elektronické informační zdroje – Praktický průvodce EIZ na UK

Jako jeden z výstupů projektu jsme zveřejnili metodickou příručku pro studenty s názvem Elektronické informační zdroje – Praktický průvodce EIZ na UK. Tento průvodce poskytuje přehled elektronických informačních zdrojů (EIZ), což je souhrnný pojem zahrnující širokou škálu studijních materiálů dostupných online. Patří sem i elektronické knihy, časopisy, databáze a nástroje pro podporu studia, výuky a výzkumu. S příručkou je možné efektivně vyhledávat, získávat přístupy k elektronickým zdrojům a hlavně naplno využívat EIZ na Univerzitě Karlově.

Najdete ji v našem digitálním repozitáři: https://hdl.handle.net/20.500.14178/2241

Praktický průvodce e-learningem na UK

Dalším výstupem projektu je metodická příručka Systémy pro podporu výuky – Praktický průvodce e-learningem na UK. Ta v několika kapitolách představuje nejčastěji využívané nástroje pro podporu e- learningu na Univerzitě Karlově, se kterými se během studia studenti setkávají, a pomůže vyvarovat se nejčastějších překážek spojených s jejich využíváním. Také nabízí tipy, jak se při online studiu vyhnout stresu, a umožní všem studovat tak, jak právě potřebují. Každá kapitola vždy představuje daný systém, jeho úlohu v e-learningu, jak se do něj přihlásit, na co si dát pozor a případně jak prostředí systému upravit. Také ukazuje, jaké funkce se používají nejčastěji a kde najít další pomoc, pokud si člověk rady.

I tuto příručku najdete v našem digitálním repozitáři: https://hdl.handle.net/20.500.14178/2242

Školení

Během roku 2022 a 2023 proběhlo v rámci projektu 10 školení. Pokrývala široký tematický rozsah, zcela však zaměřen na zefektivnění flexibilních forem výuky a blended learning. Od správné tvorby e-materiálů (např. školení Pro Arc-tvorba digitálních objektů), používání e-learningových nástrojů (např. metodické workshopy Jak na Blended learning a výuková videa) až po nové otázky spojené s rozvojem umělé inteligence (např. Praktické využití AI v pedagogické praxi).

Seznam školení:

  • Online školení Autorské právo v elearningu
  • Online školení Otázky prevence plagiátorství na UK
  • Školení – ProArc (tvorba digitálních objektů)
  • 2. Metodický workshop Jak na blended learning a výuková videa
  • 3. Workshop Jak na blended learning a výuková videa
  • Školení H5P: interaktivní kniha a video
  • Soundtrap a WeVideo pro začátečníky
  • Školení – digitalizace knih a časopisů
  • AI pro začátečníky: Chat GPT
  • Praktické využití AI v pedagogické praxi

Individuální konzultace

Jako součást projektu jsme připravili 4 individuální školení, přesně na míru toho, s čím chtějí naši akademičtí pracovníci pomoci. Tři z nich se týkala práce s LMS Moodle, jedna z nich elektronických zdrojů na UK.

Individuální konzultace:

  • Banka úloh v LMS moodle
  • aktualizační školení moodle
  • nastavení kurzu moodle
  • Využití elektronických knih pro výuku na UK